Kaniner

Den vilda kaninen tillhör ordningen hardjur och är som många tror, inte en gnagare. Kaniner och harar ser ganska lika ut, men är faktiskt väldigt olika på flera olika sätt, de är så pass olika att de inte kan para sig och få ungar tillsammans. Harar lever ovan marken, medan kaniner är kända för sina gångar under jorden. Där lever de i grupper om 2-20 individer, det kan finnas flera sådana grupper inom samma område. De rör sig upp till 5 km varje dygn och betar gräs till stor del av sin vakna tid. Kaniner är gräsätare och behöver mycket fibrer i sin diet för magsmältningen och för att slipa sina tänder som växer hela kaninens liv. Den kaniner som vi har som husdjur har precis samma behov som den vilda kaninen. De vill allra helst bo i par eller grupp, det bästa är att man sätter ihop individer redan när de är små, men en del kan bli bästa kompisar även som vuxna.

Smådjuren på Skälby 4H-gård

På Skälby finns det ungefär 25 vuxna kaniner och 10 vuxna marsvin. Vi bedriver en omhändertagningsverksamhet där vi vid mån om plats kan ta emot kaniner eller marsvin som vi sedan vidareförmedlar till en ny, förhoppningsvis, föralltid familj. Vi värnar om smådjurens välfärd och status i samhället, därför tar vi sparsamt med kullar av raserna lejonhuvad och dvärgvädur på vårkanten. Det finns alltid vuxna kaniner i olika åldrar som letar nya hem, kom gärna till gården och titta på dem, bilder finns även under fliken ”Till salu”. I de fall där det är möjligt säljer vi kaniner i par, då kaniner har viktiga sociala beteenden som de behöver få utföra för att inte utveckla negativa beteenden.

Smådjurshyrning

Under sommaren kan man även hyra våra kaniner eller marsvin, antingen under 3 veckor i stöten, eller hela sommaren. Läs mer om detta under fliken ”Uthyrning av kanin”.

Kaninklubben

På gården finns möjligheten att bli skötare på en av våra kaniner eller marsvin. För att bli detta får man gå kaninskötarkursen under skolterminen där skötseln och hanteringen av kaniner och marsvin gås igenom. Att bli skötare är ett bra alternativ om man inte har möjlighet att själv ha en egen kanin eller marsvin hemma. Man får vara med och ta hand om sin skötarkanin eller skötarmarsvin de dagar som kaninklubben äger rum.

Under sommaren kan man hyra en våra kaniner eller marsvin under fyraveckors perioder. Mer om uthyrningsverksamheten hittar ni under fliken ”Kaninuthyrning”.

kanin