Mini 4H

21397458_10154911321927919_1882880765_n 21397664_10154911321887919_728615932_n

 

 

 

 

 

 

 

Äntligen kommer det en kurs för de allra minsta barnen!

På mini 4H kommer vi att börja hos gårdens minsta djur och sedan för varje tillfälle lära oss om de andra djuren med. Vi kommer även plocka ägg, mata djuren och gosa så klart. Sista gången väntar en överraskning som alla uppskattar.

Ålder: 5-7år (yngre barn är välkomna med förälder)

Kostnad: 800 kr (Medlemsavgift tillkommer om du inte redan är medlem med 250 kr/år.

Start: v.34 lördag den 26/8 kl. 11-12

Anmälan:

http://www.studieframjandet.se/Kurs/kalmar/Mini-4H/630721/

Styrelsen

Årsmötesprotokoll för Skälby 4H 20

STYRELSE 2017

Ordförande: Fredrik Norlin

Vice ordf.: Viveka Sjöholm Mattisson

Kassör: Tina Burvall

Sekreterare: Ulrica Lennqvist

Ledamot: Ida Samuelsson

Ledamot: Camilla Ödin

Ledamot: Anna Karin Olandius

Ledamot: Hanna Wansland

Suppleant: Wilma Norlin

Suppleant: Therese Kässlin

Suppleant: Hanna Collén

Medryttare

På Skälby 4H-gård finns 11 hästar i olika storlekar. Hästarna används i gruppaktiviteter och utbildningar men de har även medryttare. De ca 50 medryttarna på Skälby är mycket viktiga för föreningen. De sköter gården på helgerna, hjälper till på arrangemang  och håller i barngrupper. Det betyder att den som vill bli medryttare måste vara beredd på att avsätta mycket tid till detta. Som medryttare får man rida på egen hand 2 gånger i veckan och kan ta lektioner för gårdens ridledare och inbjudna instruktörer. Vi ställer därför följande krav på blivande medryttare:

  • Vara medlem i 4H-klubben
  • Klara ett uppridningsprov (lägre krav på de yngsta ryttarna om ridkunnig förälder finns)
  • Vara en god förebild för yngre medlemmar (H som i hälsa= inga rökare), arbeta för gemenskap och god hästskötsel
  • Delta i medryttarmöten och hålla sig uppdaterad via gruppens facebookgrupp
  • Under en helgdag per månad hjälpa till att sköta gård och djur samt hålla ponnyridning.
  • Hjälpa till när föreningen har arrangemang (för de yngre gäller att förälder ställer upp)
  • Hjälpa till med barngrupper (gäller ej de yngsta medryttarna)
  • Rida och sköta häst, box och utrustning 2 dagar i veckan.
  • Kostnad 3600kr/år (När man gått 4Hs ledarutbildning och fyllt 18år kan man bli jouransvarig och behöver då inte betala för sin medryttarplats)

För mer info: skalby_4h@hotmail.com eller ring 0480-23779 och fråga efter Emma (hästansvarig)

Fredagsaktiviteter

Varje fredag under vår och hösttermin så har vi fredagsaktiviteter för medlemmar mellan 17- 18,30. Läs på vår facebook grupp för mer info.

För 4H-medlemmar: Resa

ParisHejsan!

Allt är möjligt inom 4H och det fick 10 medlemmar reda på under höstlovet 2013. Tidigare under året så hade dessa tjejer tjänat ihop alla pengar för att få åka iväg till Paris.

År 2014 gjorde vi ännu en resa som den här gången blev till Polen. De äldre medlemmarna fick återigen samla ihop pengar för att sedan besöka vackra Krakow. Det blev en lärorik samt känslosam resa då vi även fick en guidad tur vid auschwitz/birkenau.

 

Säker och Trygg förening

Skälby 4H är en certifierad säker och trygg förening. Läs gärna vårt dokument och se hur vi arbetar kontinuerligt med säkerhetsfrågor. Dokumentet finns även i klubbrummet och på caféet och ingår i vår ledarutbildning.

säker och trygg 2017-18

Krishanteringen är ett dokument som vänder sig till styrelsemedlemmar samt 4H medlemmar som vill veta mer om vad styrelsen arbetar med.

Krishantering på Skälby 4H

Bli medlem!

4H vänder sig främst till barn och ungdomar, men alla är välkomna att bli medlemmar på Skälby 4H. Det kostar 240:-/år och för familjemedlemmar 180: -/år. I medlemskapet ingår även medlemskap i Sveriges 4H, Kalmar läns 4H , tidingen Klöverbladet samt en medlemsföräkring.

Klubben har 250 medlemmar och som medlem är man delägare till djuren. Man får hjälpa till att sköta gården och vara med på alla roliga kurser, åka på läger, resor och delta i  alla aktiveter som  händer på gården.

Betala in medlemsavgiften till riksförbundet på PG 23 94 73-2. Märk inbetalningen med namn, adress (postnummer brukar inte få plats) och födelsenummer (de första 6 siffrorna)  samt Skälby. Det går också bra att betala avgiften kontant eller med kort i caféet på Skälby.

Om oss

Skälby 4H är en ideell förening med 200 medlemmar. Sedan i början av 70-talet har föreningen erbjudit Kalmarbor i alla åldrar en öppen gård, gratis för alla att besöka. Finansiering sker genom café, arrangemang, försäljning av djur, uthyrning av kaniner, kurser samt bidrag från sponsorer, stiftelser, kommun och EU. Medlemmarna arbetar ca 3000 timmar ideellt per år.

SKÄLBY 4Hs VERKSAMHETSIDÉ 

Skälby 4H-klubb bedriver två verksamheter; dels en traditionell klubbverksamhet för medlemmar med ideella ledare, och dels en  4H-gård för såväl medlemmar som allmänhet, med anställd personal. Skälby 4H har därför två verksamhetsidéer: 

KLUBBEN: En demokratisk och obunden förening där ungdomar leder andra ungdomar med mottot ”Lära genom att göra” 

GÅRDEN:  att 4H-klubben på demokratiska grunder driver en aktivitetsbaserad öppen 4H-gård i Kalmar vilken är en gränsöverskridande mötesplats där kommuninvånarna får kunskap om djur, natur, kultur och höjd livskvalité, samt även ger barn och ungdomar en innehållsrik fritid i form av friluftsliv, djur och social gemenskap.

4H-företag

4H-företag – Vad är det?                                                   

                                                                                                                                                Ingenstans inom 4H:s verksamhet är mottot ”Att lära genom att göra” så levande som inom 4H-företagsverksamheten. Ett 4H-företag är en praktisk uppgift som medlemmen tar på sig under en begränsad period, ex. ett sommarlov, våren, ett år etc.

Exempel på företag kan vara gräsklippning, göra smycken, baka bullar, rasta hundar eller göra hushållsysslor hemma. Det kan genomföras enskilt eller tillsammans med andra. 4H-företaget ska vara tydligt åtskilt från övrig verksamhet och ligga inom ramarna för 4H:s profiler jord, skog, hem, hushåll och kultur. Syftet med 4H-företag är att 4H-företagaren ska lära sig att själv ta ansvar för en uppgift och samtidigt få möjlighet att tjäna några kronor. I 4H-klubben får medlemmen redskap för att göra budget och föra kassabok mm.

Till pedagoger

Pedagoger och personliga assistenter som vill kunna hålla återkommande aktiviteter eller lektioner på  4H kan gå en utbildning på Skälby. Utbildningen är på två halvdagar och efter avslutad kurs får pedagogen rätt att kostnadsfritt kvittera ut nyckel och använda sig av 4Hs djurstallar och djur för att bedriva undervisning.
Pris för kursen är 1000 kr inkl moms.
Anmäl ditt intresse på skalby_4h@hotmail.com Datum och tid för kursen bestäms efter deltagarnas önskemål.

Personalen på Skälby 4H-gård arbetar med projekt REDE
REDE står för respekt, emapti, djur och etik och är ett utbildnigsmateriel som vänder sig till barn i åldrarna 6-9år. Det har som mål att utveckla varje barns förmåga att känna respekt och medkänsla med alla levande varelser på vår jord.
REDEs materiel är gratis och  färdiga övningar kan laddas ner på www.rede.se
För lärare som vill kunna använda sig av REDE i sin undervisning finns en kostnadsfri utbildning.
Rede är ett samarbetsprojekt mellan Djurskyddet Sverige och Svenska djurskyddsföreningen.